Nieuwe lijst van ISO 12647 gecertificeerde grafische bedrijven in Nederland

Sinds jaar en dag houdt Henk Gianotten voor CMBO het overzicht bij van de ISO 12647 gecertificeerde grafische bedrijven in Nederland. Daarbij gaat het zowel om SCGM als UGRA en Fogra certificaten. In het totaal betreft het nu 45 bedrijven. Enkele bedrijven zijn van de lijst afgevallen omdat ze failliet gingen of niet meer aan de eisen konden voldoen. Zodra ze formeel daar weer aan voldoen, worden ze weer opgevoerd.

ISO 12647 gecertificeerde grafische bedrijven in Nederland. 

  1.       AGI Van de Steeg, Enschedé PP/VO Fogra
  2. Drukkerij de Bink, Leiden PP/VO SCGM
  3. Ten Brink en Hooiberg Haasbeek, Meppel PP/VO SCGM
  4. Koninklijke Broese & Peerenboom, Breda PP/VO SCGM
  5. Damen, Werkendam PP/VO SCGM
  6. DeltaHage, Den Haag PP/VO SCGM
  7. Edge Pre Media, Weesp PP SCGM
  8. Johan Enschedé, Amsterdam  PP/VO Fogra
  9.    Drukkerij Gianotten, Tilburg PP/VO SCGM
10. Koninklijke van Gorcum, Assen PP/VO SCGM
11. Graféno, Rotterdam PP/VO SCGM
12. Gravo Offset, Purmerend  VO SCGM
13. Van Grinsven, Venlo VO SCGM
14. De Groot, Goudriaan PP/VO SCGM
15. Hoekstra Boom, Emmeloord PP/CR WAN-IFRA
16. Ipskamp Drukkers, Enschede VO SCGM
17. Libertas, Bunnik PP/VO SCGM
18. Mouthaan, Papendrecht VO SCGM
19. Nauta en Haagen, Oss PP SCGM
20. Opmeer, Den Haag PP/VO SCGM
21. Van de  Ridder Druk en Print, Nijkerk PP/VO SCGM
22. Roto Smeets Grafiservices, Eindhoven PP/VO SCGM
23. Roto Smeets Grafiservices, Utrecht PP/VO SCGM
24. Roto Smeets, Weert PP/OR SCGM
25. Schefferdrukkerij, Dordrecht SCGM PP/VO
26. Scholma Druk, Bedum PP/VO SCGM
27. Senefelder Misset (RS), Doetinchem PP/VO/OR SCGM
28. Smurfit Kappa Zedek, Deventer PP/VO Fogra
29. Mart. Spruijt, Amsterdam PP/VO SCGM
30. Koninklijke De Swart, Den Haag PP/VO Ugra
31. TDS Printmaildata, Schiedam PP/VO Ugra
32. Telenga Franeker PP/VO SCGM
33. Thieme, Almere PP/VO Ugra
34. Thieme, Deventer PP/VO Ugra
35. Thieme MediaCenter, Rotterdam PP/VO Ugra
36. Thieme MediaCenter, Zwolle PP/VO Ugra
37. Hub Tonnaer, Kelpen-Oler (Weert) VO SCGM
38. Tuijtel, Hardinxveld-Giessendam PP/VO SCGM
39. Drukkerij Veenman, Rotterdam PP/VO Ugra
40. Velduis Media, Raalte PP/VO SCGM
41. VOB, Hardenberg VO SCGM
42. Wifac KBA-toonzaal, Mijdrecht PP/VO SCGM
43. Wilco, Amersfoort PP/VO SCGM
44. Zalsman, Groningen PP/VO SCGM
45. Zwaan Printmedia, Wormerveer PP/VO SCGM

PP = Prepress activiteiten (39 x) , VO = Vellenoffset (43 x), OR = Offsetrotatie heatset (2 x), CR = Coldset offsetrotatie (1 x), Totaal 85 deelcertificaten.

Er zijn nu – naar schatting – ruim 150 bedrijven die zeggen volgens ISO 12647-2 en ruim 15 volgens ISO 12647-3 te kunnen drukken. Ruim 35 prepressbedrijven zeggen volgens ISO 12647-2 PDF’s te maken en volgens ISO 12647-2 of ISO 12647-7 digitale proeven te kunnen vervaardigen. Een deel van beide soorten bedrijven is expliciet bezig het certificaat te behalen.

Certificeerders: SCGM (34 x), Ugra (7 x),  Fogra (3 x) en WAN-IFRA (1 x).

Informatie: www.pso-insider.de  •  www.fogra.org  •  www.scgm.nl  •  www.ugra.ch

Stand per 22 juli 2010

 

   

6 Responses op “Nieuwe lijst van ISO 12647 gecertificeerde grafische bedrijven in Nederland”

 1. Henk Gianotten 27 juli 2010 op 13:38 #

  Met veel plezier kan ik melden dat Harry Bek Grafische Producties in Veghel héél recent de ISO 12647 certificaten voor zowel prepress (aanmaak en verwerking PDF en proofproductie) als Vellenoffset (CTP en drukken) heeft gekregen van het SCGM. Daarmee komt de teller weer op 46 bedrijven. Op die stand stonden we eerder maar door bedrijfssluitingen (RotoSmeets Utrecht) en deconfitures (o.a. Thieme Amsterdam) waren we even gedaald. Gelukkig hebben de mannen en vrouwen in Veghel ons weer op die oude stand gebracht. Proficiat!
  P.S.: Ze staan nog niet in de formele lijst van het SCGM. Die lijst wordt binnenkort geactualiseerd. Ik zal bovenstaande lijst ook aanpassen.

 2. Rob van den Heuvel 29 juli 2010 op 09:50 #

  Beste Henk,

  Namens Bek, bedankt voor je felicitaties. Als aanvulling wil ik je de volgende informatie niet onthouden.
  We zijn binnen onze organisatie nog een stap verder gegaan in het certificeren van het prepress proces. We beschikken namelijk ook nog over een eigen goed geoutilleerde fotostudio, waar een viertal fotograven, dagelijks bezig zijn met zeer uiteenlopende opdrachten. Ook deze belangrijke fase van beeldvorming en – bewerking hebben we in ons colormanagement proces en de ISO audit meegenomen. Helaas wordt dit binnen ISO niet als aparte vermelding opgegeven.

 3. Henk Gianotten 29 juli 2010 op 15:19 #

  @Rob,
  Het klopt dat de activiteiten van jullie fotografen niet meegenomen worden in de ISO-certificering. De BVDM (Duitse drukkerij-organisatie) en ECI (European Colour Initiative; groep met o.a. uitgevers, prepressers, drukkers en researchorganisaties) hebben desondanks toch een aantal activiteiten ontplooid om het fotografiedeel beter in de grip te krijgen. Ik noem o.a. het gebruik van de ECI-RGB 2.0 kleurruimte (gamma-onafhankelijk en – naar verluid – door 70% van de catalogidrukkers ingezet) en de serie Roman digitale modellen waarmee opdrachtgevers, fotografen en drukkers het kleurreproductiedeel beter kunnen controleren. Ik neem aan dat Bek – met zo’n belangrijk deel aan digitale fotografie – Roman gebruikt. Volgens een Duitse catalogusfotograaf zijn de Roman modellen en het X-rite Color Checker Passport de 2 beste hulpmiddelen, die elke beroepsfotograaf zou moeten aanschaffen.

 4. Henk Gianotten 22 december 2010 op 01:00 #

  De nieuwe lijst met de zogenaamde ‘Thieme-correcties’ wordt een dezer dagen uitgebracht. Een doorgestart bedrijf moet aantonen dat het certificaat behouden kan worden en moet ook administratief voorzien worden van een nieuw document. Twee doorstarters zijn in staat geweest de UGRA-certificering voor PSO ISO 12647-2 te behouden. De andere doorstarters is dat niet gelukt. De lijst wordt nu gecontroleerd en binnenkort gepubliceerd. Mijn laatste klusje voor de Nederlandse ISO 12647 gecertificeerden.

 5. Henk Gianotten 26 december 2010 op 00:50 #

  De nieuwe lijst met pijldatum 15 december heb ik net gereed gemaakt.
  AGI van de Steeg in Enschedé stopte met de certificering o.a. omdat hun Franse partners nog steeds niet gecertificeerd zijn. Een voordeel kan in zo’n groep ook een nadeel zijn.
  Van Grinsven Venlo verhuisde naar België en de gecertificeerde Thieme bedrijven bestaan gewoon niet meer. Verheugend is dat Drukkerij van Deventer uit ‘het Haagse’ erbij is gekomen.
  En dat Mediacenter Rotterdam en De Swart in Den Haag formeel door de UGRA gerecertificeerd zijn en nu dus meedoen als nieuwe bedrijven.
  We staan nu op 42 gecertificeerde bedrijven met 38 certificaten voor de voorbereiding, 36 voor offsetvellendruk, 2 voor offsetrotatie heatset en 1 voor dagbladdruk.
  Als je het slagveld van afgelopen jaar overziet (met bijvoorbeeld Proofpartners Rotterdam op de fles, RotoSmeets Utrecht opgeheven en het Thieme drama, dan valt de teruggang van het aantal gecertificeerde drukkers – volgens mij – nog mee.
  Of is dat een té optimistische kijk?

 6. Sujith 17 augustus 2015 op 12:52 #

  “It is obvious that it is not the most cormbftaole opponent for the 1st round.”It isn’t obvious to me why a professional would care what genitals the opponent has. Does this mean he was afraid of losing to a girl? I’m struggling to infer any other meaning therefrom.

Geef een reactie