Ook het NRC heeft encodingsproblemen

NRC guillemet.jpgDe afgelopen maanden heb ik ook op dit weblog aandacht gevraagd voor het encodingprobleem bij o.a. de aanmaak van PDF-bestanden en de mogelijke onvindbaarheid van teksten door zoekroutines van bijvoorbeeld Google.

Door: Henk Gianotten

Het NRC Mediagroep (Handelsblad, Next en Media) gaf onlangs het Amsterdamse designbureau Thonik opdracht een nieuwe huisstijl te ontwerpen waarvoor de ontwerper Thomas Widdershoven het guillemetteken van de door het NRC gebruikte lettersoort Trinité koos. Deze veel geprezen letter werd ontworpen door Bram de Does en gemaakt door The Enschedé Font Foundry van Peter Matthias Noordzij.

De afgelopen weken was dit Franse aanhalingsteken al overal te zien op billboards en in advertenties.

Bij de introductie in het NRC Handelsblad beschreef men het gebruikte guillemetteken echter niet met behulp van een guillemet van de Trinité maar met de ‘groter dan’ en ‘kleiner dan’ pijltjes uit een set mathematische tekens. Ontwerpers als Karel Treebus reageerden direct met verwondering over zoveel typografische onkunde van de redactie. Het problem is het hier eerder aangehaalde encodingsprobleem waarbij het bewuste teken bijvoorbeeld wel in het font voorkomt maar niet door het redactionele computersysteem wordt ondersteund. Het systeem van het NRC Handelsblad en NRC-next kent weliswaar mogelijkheden om OpenType fonts met de juiste tekens te verwerken maar destijds bij de inrichting van de systeemfaciliteiten werden die uitgebreide typografische mogelijkheden niet nodig geacht. Je kunt je wel voorstellen hoe dat gaat bij het technisch ondersteunen van een IT-systeem door een externe service provider. Zo’n contract wordt waarschijnlijk tegen de laagste prijs afgesloten, flink dichtgetimmerd en verder gestuurd op SLA’s waardoor zowel de broodnodige innovatie als de technische flexibiliteit flink afgeknepen dreigen te worden. Zo van: “Dat kan misschien wel maar daar voorziet het contract niet in, sorry!”

Extra pijnlijk is dat de redactie onlangs in een reactie op de lezerscommentaren het juiste typografische teken dus niet eens in haar kolommen zichtbaar kon maken.

En dat voor een kwaliteitskrant die stelt dat ze juist de kwaliteit willen verbeteren. Zolang ze o.a. deze typografische mogelijkheden en een riedel aan Europese accenten nog steeds niet kunnen zetten, is het NRC een “ietsje-minder kwaliteitskrant.”

Zoekproblemen zullen ze overigens met de guillemets niet hebben, met de exotische namen van de nieuwe Europeanen echter wel.

NRC-guillemet-schema.png

Tags:

2 Responses op “Ook het NRC heeft encodingsproblemen”

  1. Henk Gianotten 23 januari 2010 op 01:16 #

    De Trinité is een letter van Bram de Does. De Lexicon is ook een letter van Bram. Maar voor het NRC Handelsblad maakte Bram voor de koppen een speciale versie van de Lexicon. En daar is de bewuste guillemet uit gehaald.

  2. Marco 1 februari 2010 op 14:46 #

    Terwijl de techniek het heel makkelijk maakt. Ik denk aan Textile. Die vervangt zelf automatisch de inch- en andere tekens. Iets bold maken is ook erg makkelijk, simpelweg een * voor en achter woord typen. Zie: http://textism.com/tools/textile/

    Een identieke oplossing is SmartyPants:
    http://daringfireball.net/projects/smartypants/

Geef een reactie